HTML

Kívül

Ha elhiszed, hogy Magyarországon kívül is van élet, ha érdekel, mi történik a világban körülötted, hogyan élnek mások, akkor itt a helyed!

Friss topikok

  • Tibike15: @fran7: Én szánlak téged. Van egyáltalán olyan dolog a világon, aminek tudsz örülni ? (2011.01.03. 20:16) Mi lesz veled, Terminátor?
  • Goompah: @igazságos: Hibás az érvelésed. A MÁV vagy a BKV fejlesztése sok időbe is telt volna, a vezetők ... (2011.01.02. 13:29) Trükkös vasút nem fizet

Linkblog

2011.01.24. 06:54 Határtalan

"Mi vagyunk a világ legjobban őrzött titka"

Címkék: iss kiszervezés dán

 

Van egy, a nagyközönség számára jóformán ismeretlen vállalat, amely a világ negyedik legtöbb alkalmazottat foglalkoztató cége. De mindez heteken belül megváltozhat.
 
A világ 50 országában összesen 525 ezer alkalmazott – az a cég, amely ilyen adatokkal büszkélkedhet, nyilván olyan világmárka, melyet (legalább a nyugati világban) mindenki ismer. Nos, hallottak már az ISS-ről? Nem?
 
Pedig az 1901-ben éjszakai őrzés-védésre alakított, azóta azonban tevékenységi körét kibővítő dán vállalat produkálja ezeket a mutatókat, ennek ellenére a cég szinte ismeretlen. „Márkaépítés szempontjából alighanem mi vagyunk a világ legjobban őrzött titka” – ismerte el Jeff Gravenhorst.
 
Az ügyvezető szerint már idén tavasszal tenni akarnak a relatív ismeretlenség ellen, amennyiben tőzsdére viszik a céget, amely így alighanem villámgyorsan felzárkózik az olyan, jóval ismertebb dán márkák közé, mint a Carlsberg vagy a Lego. Legalábbis ez a cél.
 
A vállalat ma elsősorban takarítással foglalkozik (tevékenysége felét ez adja), ugyanakkor az elmúlt évtizedben mintegy 650 céget (!) vásárolt fel, így portfoliója jelentősen bővült (például az egészségüggyel).
 
Legnagyobb tulajdonosai a Goldman Sachs által menedzselt alapok, valamint a svéd EQT, amely 2005-ben 5,3 milliárd dollárért vásárolta be magát a cégbe.
 
Az ISS egyike a világ három vezető nagyvállalatának ezen a téren. Irodaépületekben, kórházakban szolgáltatnak a takarítástól az étkeztetésig, de jelen vannak iskolákban, nagykövetségeken, mi több, a brit légierő bázisain.
 
Az ISS sikerének egyik sarokköve a világszerte rendkívül elterjedt outsourcing, azaz bizonyos tevékenységek kiszervezése. Más kérdés, hogy a trend mintha fordulni látszana, legalábbis a kormányzati megszorítások aligha kedveznek az ilyen cégeknek. Még akkor sem, ha Jeff Gravenhorst állítja: nem aggódnak.
 
Érdekes lesz mindenesetre látni, hogyan szerepel majd a cég a tervezett tavaszi londoni tőzsdei bevezetésen, és ez alighanem azt is jelzi majd, mekkora fantáziát látnak a befektetők a kiszervezések jövőjében.
 
Mert azért az továbbra is nagy kérdés marad, hogy hosszú távon valóban olcsóbb, hatékonyabb (és főleg: megbízhatóbb)-e a kiszervezett munkaerő a közintézményekben, legyen szó takarításról, vagy étkeztetésről.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivul.blog.hu/api/trackback/id/tr972608414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása