HTML

Kívül

Ha elhiszed, hogy Magyarországon kívül is van élet, ha érdekel, mi történik a világban körülötted, hogyan élnek mások, akkor itt a helyed!

Friss topikok

  • Tibike15: @fran7: Én szánlak téged. Van egyáltalán olyan dolog a világon, aminek tudsz örülni ? (2011.01.03. 20:16) Mi lesz veled, Terminátor?
  • Goompah: @igazságos: Hibás az érvelésed. A MÁV vagy a BKV fejlesztése sok időbe is telt volna, a vezetők ... (2011.01.02. 13:29) Trükkös vasút nem fizet

Linkblog

2011.01.05. 07:50 Határtalan

Miért titkolták el a telet

Címkék: bbc tél nagy britannia met office

A brit Meteorológiai Szolgálat már októberben figyelmeztette a kormányt, hogy korai és igen kemény tél várható, az előrejelzést mégsem hozták nyilvánosságra. A felkészületlen szigetország pedig káoszba fulladt.

A jelek szerint a világ minden táján rájár a rúd a meteorológusokra, most éppen a briteken van a sor, ahol azért áll a bál, mert a szolgálat (a Met Office) bár tudta, hogy az idei tél korán érkezik és igen kemény lesz, mégsem figyelmeztette a lakosságot.
 
A közpénzből fenntartott Meteorológiai Szolgálat októberben értesítette a kormányt a várható rendkívüli időjárásra, de a hosszú távú előrejelzést egész egyszerűen nem merte nyilvánosságra hozni, a korábbi pontatlan jóslatai (pontosabban az azokat követő közfelháborodás) miatt.
 
Felkészületlenül
 
A figyelmeztetést csak egy bő hónappal később hozták nyilvánosságra, alig pár nappal az ítéletidő érkezése előtt, az embereknek így nem volt elég idejük felkészülni a Nagy-Britannia nagy részét elborító hóra és az arrafelé még mindig szokatlan fagyokra.
 
Az utakon kialakult káoszhoz nyilván az is hozzájárult, hogy a brit autósok egész egyszerűen nincsenek felkészülve a hideg, havas telekre. Szinte ismeretlen fogalom például a téli gumi, az autószövetség saját felmérése szerint 20 ezer tagjukból mindössze 3 százalék tett fel az autójára.
 
A probléma méretére jellemző, hogy a pontosságra legendásan sokat adó BBC bizalma is megrendült a Met Office-ban. „Az a gond, hogy egyszerűen nem tudjuk, mennyire bízhatunk meg a Meteorológiai Szolgálatban, milyen gyakran találja el az időjárást” – nyilatkozta a közmédium szakújságírója, Roger Harrabin, aki szerint pár éven belül nyilván kialakul, mely cégek a leginkább megbízhatóak. „Addigra talán a Meteorológiai Szolgálat is összegyűjti az önbizalmát annyira, hogy elárulja nekünk a téli előrejelzésben, hogy repülőjegyet vagy szánkót vegyünk”.
A Met Office tavaly márciusban, sok kínos incidenst követően hagyott fel a hosszú távú előrejelzések nyilvánosságra hozatalával. Ilyen felsülés volt például, amikor 2009-ben napsütéses nyarat jövendölt, ehhez képest alig állt el az eső, majd kellemes telet jósolt – erre megérkezett a megelőző 30 év legdurvább időjárása.
 
Mit mond minderre a Meteorológiai Szolgálat? „Október végén közöltük a kormánnyal, hogy vannak egy korai hideg tél beköszöntére utaló jelek. Felmérve a közvéleményt, kiderült, hogy több haszonnal jár, ha havi bontást adunk, ezért van most kint az oldalunkon 6-15 és 16-30 napos előrejelzés” - áll a cég közleményében.
 
Most akkor a mi elvárásaink nőttek meg az elmúlt évtizedekben, hogy hónapokra előre akarjuk tudni az időjárást, vagy tényleg nem lehet bízni a meteorológusokban?

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivul.blog.hu/api/trackback/id/tr762561099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása