HTML

Kívül

Ha elhiszed, hogy Magyarországon kívül is van élet, ha érdekel, mi történik a világban körülötted, hogyan élnek mások, akkor itt a helyed!

Friss topikok

  • Tibike15: @fran7: Én szánlak téged. Van egyáltalán olyan dolog a világon, aminek tudsz örülni ? (2011.01.03. 20:16) Mi lesz veled, Terminátor?
  • Goompah: @igazságos: Hibás az érvelésed. A MÁV vagy a BKV fejlesztése sok időbe is telt volna, a vezetők ... (2011.01.02. 13:29) Trükkös vasút nem fizet

Linkblog

2011.01.04. 06:54 Határtalan

Megmentik-e a gengszterek a tévét?

Címkék: sorozat hbo szex és new york maffiózók martin scorsese boardwalk empire gengszterkorzó

Hamarosan Magyarországon is bemutatják a Boardwalk Empire – Gengszterkorzó című sorozatot, ami több szempontból is akár hosszú időre eldöntheti a televíziózás sorsát, de legalábbis meghatározhatja az irányokat. Tovább után magyarázunk, számolunk és visszatekintünk.

 

A Boardwalk Empire – Gengszterkorzó az amerikai televíziózás legújabb csúcsteljesítménye és sok szempontból megkoronázása annak a folyamatnak, melynek során az elmúlt évtizedben egyre inkább drága és minőségi sorozatok (elég ha csak a Maffiózókat vagy A drótot említjük) készültek.
 
Az 1920-as évekbeli Atlantic Cityben játszódó sorozat teljes költségvetése elérte a 70 millió dollárt, ebből csak az Oscar-díjas legenda, Martin Scorsese rendezte egyórás felvezető rész, pilot 17 millióba került, ami sokszorosa egy átlagos sorozat költségvetésének.
 
 
Gyülekező fellegek
 
Az adatok azt sugallják, hogy a megrendelő HBO pénztárcája kiapadhatatlan, ám tévés szakemberek szerint valójában sötét fellegek gyülekeznek az előfizetéses tévék feje fölött, és a Gengszterkorzó egyfajta előremenekülés.
 
Az HBO évente 1,2 milliárd dollárt szed be csak az előfizetésekből, ám ez a lélegzetelállító összeg rögtön kicsit más megvilágításba kerül, ha hozzátesszük, hogy az előfizetések száma hat év után először ismét két egymást követő negyedévben csökkent és az előfizető 28,6 millió amerikai háztartás négyéves mélypontot jelent.
 
Az ok természetesen az internet. Az Egyesült Államokban tavaly eladott televíziók negyede már internetes volt. „Nagy kérdés, hogy az emberek hajlandóak lesznek-e előfizetni, amikor a neten egyedi filmeket is vásárolhatnak. Komoly kérdőjel lebeg a prémium tartalmak sorsa fölött” – véli például az Endemol (a sok egyéb mellett a Big Brothert is kifejlesztő cég) kreatív igazgatója, Peter Bazalgette.
 
Több a siker
 
Azért olyan nagyon még talán nem aggódnak az HBO-nál, hiszen a közeljövőben várhatóan olyan nevek szerepelnek majd a különböző sorozatokban, mint Dustin Hoffman, Kate Winslet és Guy Pearce.
 
Persze a pénzügyi befektetés (egyelőre mindenképpen) megéri. Jó példa erre a II. világháborúról szóló The Pacific – A hős alakulat (producerek Steven Spielberg és Tom Hanks), amely 23 Emmy-jelölésből nyolcat meg is nyert. Amerikában a Boardwalk Empire – Gengszterkorzó is kritikusi siker volt, a maga 3 Golden Globe-jelölésével.
 
Sikerek és kudarcok
 
Azt aligha tagadja bárki is, hogy az HBO sok szempontból forradalmasította a televíziós sorozat műfaját, olyan legendás sikerekkel, mint a Maffiózók (1999-2007), a Szex és New York (1998-2004), a Drót (2002-2008), a Sírhant Művek (2001-2005), a True Blood – Inni és élni hagyni (2008) vagy a már fent említett The Pacific – A hős alakulat (2010).
 
Természetesen a kudarcok sem kerülték el a csatornát, a Magyarországon is bemutatott sorozatok közül a látványos bukások között szerepel a Deadwood (2004-2006), vagy a Mocsok macsók meséi (2001-2002), miközben olyan próbálkozások is megbuktak, mint a George Clooney és Steven Soderbergh nevével fémjelzett Unscripted (2005), annak ellenére, hogy olyan sztárok is szerepeltek benne, mint Brad Pitt és Uma Thurman.
 
Kérdés tehát, hogy az 1920-as évek amerikai gengszterei milyen irányba lökik tovább a televíziós sorozatokat és képesek lesznek-e megakadályozni, hogy az internet teljesen legyűrje a műfajt.
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivul.blog.hu/api/trackback/id/tr962558525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása