HTML

Kívül

Ha elhiszed, hogy Magyarországon kívül is van élet, ha érdekel, mi történik a világban körülötted, hogyan élnek mások, akkor itt a helyed!

Friss topikok

  • Tibike15: @fran7: Én szánlak téged. Van egyáltalán olyan dolog a világon, aminek tudsz örülni ? (2011.01.03. 20:16) Mi lesz veled, Terminátor?
  • Goompah: @igazságos: Hibás az érvelésed. A MÁV vagy a BKV fejlesztése sok időbe is telt volna, a vezetők ... (2011.01.02. 13:29) Trükkös vasút nem fizet

Linkblog

2010.12.30. 19:54 Határtalan

Tipper Annamária esete Ice-T-vel és Axl Rose-zal

Címkék: prince jay z tilos rádió axl rose ice t tipper gore

Komoly vihart kavart a médiatanács és a Tilos Rádió közti levélváltás, melynek lényege, hogy a hatóság megfedte a rádiót Ice-T It’s On című számának lejátszása miatt. (Részletek itt olvashatók.) 

Miután ez a blog elsősorban nem a magyar eseményekre koncentrál, a további véleménynyilvánítást meghagynánk az arra illetékesebbeknek. Azt viszont nem tudjuk megállni, hogy el ne meséljük, miként is alakult ki az Egyesült Államokban és terjedt el aztán a művelt Nyugaton a szókimondó CD-ken feltűnő Parental Advisory, azaz szülői figyelmeztetés.
 
A történet már csak azért is tanulságos, mert főszerepet játszik benne az egykori amerikai alelnök, a demokrata körökben nagy becsben tartott Al Gore kedves neje, valamint a honi botrány akaratlan hőse, Ice-T, valamint (ha már a botrányhősöknél tartunk) a Guns N’Roses, illetve annak énekese, Axl Rose is.
 
Előre figyelmeztetünk minden kiskorút, hogy az alábbiakban olyan tartalmakat is láthatnak, hallhatnak, amelyek esetleg „a nyelvi igénytelenség felé terelhetik” őket, valamint „destruktív életszemléletet közvetíthetnek”.
 
Tovább után lendületesen folytatjuk, nyelvileg igénytelen és destruktív videókkal!
 
Prince, Nikki és Karenna
 
Már az elején szögezzük le, hogy az egészről tulajdonképpen Prince tehet. A soknevű előadó egyik nyolcvanas évekbeli slágere, a Darling Nikki ugyanis olyannyira megtetszett az akkor 11 éves Karenna Gore-nak, hogy nem átallotta dúdolgatni. Anélkül, hogy - kiskorú olvasóink erkölcseit védendő – részletesebb elemzésbe kezdenénk, annyit feltétlenül tudni kell a történet megértéséhez, hogy a dal – finoman fogalmazva – nem utasítja el teljes vehemenciával a maszturbálást.
 
 
A felháborodott anyuka rögtön szövetkezett az akkori konzervatív pénzügyminiszter James Baker feleségével, és létrehozták a Parents Music Resource Center nevű lobbista szervezetet, mely fő céljának az obszcén lemezborítók, szövegek és videók elleni küzdelmet tekintette.
 
Ice-T színre lép
 
Az álmoskönyv szerint ha több politikusfeleség lobbizni kezd valamiért, akkor általában sikerrel járnak, nem történt ez másként most sem. Már 1985-ben sikerült elérni, hogy a túlságosan szókimondónak tartott lemezekre felkerüljön a szülőket figyelmeztető matrica. Az első rapalbum, amelyre felkerült a jelzés, természetesen Ice-T nevéhez fűződik: Rhyme Pays.
 
 
Mielőtt bárki azt gondolná, hogy a matrica legfeljebb arra volt jó, hogy felhívja az ifjoncok figyelmét a lemezekre, nem árt tudni, hogy nagyon komoly kereskedelmi hatása is volt egy ilyen döntésnek. Mást ne mondjunk, az Egyesült Államok (és alighanem a világ) legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Wal-Mart nem hajlandó árulni az ilyen lemezeket, ami azért a kiadóknak sem mindegy.
 
Csak a rombolás
 
Voltak persze előadók, akik mindenféle ragasztgatástól függetlenül hihetetlen sikereket értek el. Például a Guns N’Roses, melynek első lemez, az Appetite for Destruction lett az első, matricás platinalemez.
 

 
A matrica eredetileg négyzet alakú volt, egy fehér csíkkal a közepén, felül az Explicit lyrics (Szókimondó szöveg), alul a Parental advisory (Szülői figyelmeztetés) feliratokkal. A logó először 1990-ben változott, aztán az évtized során még többször, ma is ismert formáját nagyjából 10 éve nyerte el.
 
Rendszerhibák
 
Mint minden rendszerbe, ebbe is időről időre hiba csúszik. Ennek egyik szép példája a death metalt játszó Morbid Angel 1993-mas lemeze, a Covenant. Ebből ugyanis létezik matricás és matrica nélküli példány is. A magyarázat a kiadónál keresendő. A lemez eredetileg a (nem csak a neve miatt) nagy kiadónak számító Giant Recordsnál jelent meg matricával, ám a cég tönkrement, a Morbid Angel visszatért korábbi, független kiadójához, akit viszont már nem érdekeltek ilyen apróságok, így aztán az újranyomásokon már nem látható a figyelmeztetés.
 
Ha már az érdekességeknél tartunk, előfordul olyan is, hogy olyan lemezekre is felkerül a matrica, melyeken nem is hallható semmi elítélendő csúnyaság. Ennek legszebb példája Jay-Z: Unplugged albuma. A cenzorokat az zavarhatta meg, hogy az eredeti lemez valóban hemzseg a matricáért kiáltó kifejezésektől, ám ezeket Jay-Z (éppen a közvetítő MTV kedvéért) a koncert anyagából kivette, mondhatni öncenzúrát követett el.
 
Nem is ragoznánk tovább a dolgot, annyi mindenesetre látszik, hogy Magyarország még csak egy hosszú út elején áll, és bőven van még tere a fejlődésnek…
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivul.blog.hu/api/trackback/id/tr762549013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása