HTML

Kívül

Ha elhiszed, hogy Magyarországon kívül is van élet, ha érdekel, mi történik a világban körülötted, hogyan élnek mások, akkor itt a helyed!

Friss topikok

  • Tibike15: @fran7: Én szánlak téged. Van egyáltalán olyan dolog a világon, aminek tudsz örülni ? (2011.01.03. 20:16) Mi lesz veled, Terminátor?
  • Goompah: @igazságos: Hibás az érvelésed. A MÁV vagy a BKV fejlesztése sok időbe is telt volna, a vezetők ... (2011.01.02. 13:29) Trükkös vasút nem fizet

Linkblog

2011.01.12. 06:54 Határtalan

Mocskos titkok az ágy alatt

Címkék: németország takarítónő justyna polanska

Hatalmas siker Németországban egy lengyel nő könyve, aki 12 év, jórészt illegális munka után rántotta le a leplet volt munkaadói szó szerint piszkos titkairól.

A 32 éves lengyel nő – aki Justyna Polanska (azaz kb. Lengyel Igazság) név alatt adta ki könyvét – 12 éven át takarított német otthonokban, eközben egészen elképesztő, és nemegyszer gyomorforgató élményeket szerezve.
 
Justyna egyike annak a félmillió lengyel takarítónőnek, akik a kommunizmus bukása óta a szomszédos Németországban vállalt takarítónői unkából próbálták meg fenntartani magukat és családjukat. Az különbözteti meg őt tőlük, hogy élményeit papírra is vetette, nem is akármekkora sikerrel: könyve a megjelenést követően hat órán belül a 100 legkeresettebb könyv közé került Németországban.
 
Illegálisan dolgoztató ügyvéd, bíró, rendőr
 
Nem is csoda, hiszen Justyna olyan tükröt tart a németek elé, amely finoman szólva sem fest túl hízelgő képet róluk. Az átlagos emigráns lengyel munkavállaló története ott kezdődik, hogy szinte lehetetlen hivatalosan bejelentett munkát szerezni, így szinte mindenki a feketegazdaságba szorul.
 
A nő állítása szerint munkaadói között volt bíró, ügyvéd, sőt rendőr is, de egyik sem volt hajlandó bejelenteni őt. Mi több, a rendőr az építkezésen dolgozó feketemunkások elszánt üldözője volt, miközben nem volt hajlandó legalizálni saját alkalmazottját.
 
Állítása szerint takarított olyan bírónál, aki a rendőrségi razziák során lefoglalt cannabist nevelgette odahaza, azzal indokolva ezt, hogy „értelmetlen lenne kidobni a lefoglalt árut”.
De nem ezek a leginkább gyomorforgató részletek, hanem azok, melyekben a szerző azt a mocskot írja le, amivel meg kellett birkóznia a tucatnyi év alatt. Az ágyak alatt teljes lábkörmöket, oszlásnak indult hörcsögtetemet vagy éppen rothadó bölcsességfogakat is talált.
 
„Amikor még Lengyelországban éltem, mindig azt gondoltam, hogy a németek tiszták és rendszeretőek. Azóta rájöttem, hogy ennek a nagy része csak külcsín, ami mögött rengeteg mocsok rejtezik” – mondta Justyna.
 
Undorító trükkök
 
De nem a rothadó állattetemek eltakarítása volt a leginkább megalázó – állítja a nő – hanem a különböző tesztek. Volt olyan munkaadója, aki direkt az ágy alá dugott egy köteg eurót, hogy letesztelje, vajon elteszi-e. Egy idős hölgy pedig szánt szándékkal bekente fekáliával a WC-ülőke alját, hogy így tesztelje le, vajon alaposan takarít-e.
 
Egyik munkaadója pedig megtette azt, hogy dicsekedve mutatta meg neki a ruhát, amit New York-i útján vette, majd nem sokkal később fizetésnapon csak a kialkudott összeg felét adta oda, mondván „kifogyott a pénzből”.
 
Justynát rasszista megaláztatások is érték, többször előfordult, hogy lengyel akcentusát meghallva nem kapta meg a munkát, vagy egyenesen „szar poláknak” nevezték.
 
Ne legyünk azonban teljesen igazságtalanok, hiszen Justynának voltak rendes munkaadói is, olyanok, akik nem röstelltek ráköszönni az utcán, "de nem voltak túl sokan" - összegez könyvében a 32 éves lengyel nő.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivul.blog.hu/api/trackback/id/tr652577876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása