Veszélyben a Cavendish-banán, amely a világ fogyasztásának 99 százalékát adja. Ha nem sikerül megoldást találni a gyümölcsöt megtámadó gombára, akár teljesen eltűnhet a fajta.
Könnyen előfordulhat, hogy pár éven belül már csak emlék lesz az a fajta banán, ami ma az egyik legolcsóbb gyümölcs a boltokban, és amit jóformán gondolkodás nélkül teszünk a kosarunkba.
Az ok egy gomba, a Tropical Race 4, amely már gyakorlatilag megsemmisítette a tajvani, a malajziai és az indonéz banánültetvényeket és már a dél- és közép-amerikai területeket fenyegeti. Ami nagyon nem mindegy az Európai Unióban (így Magyarországon sem), hiszen az itt kapható banánok döntő hányada ezekről a területekről érkezik.
Ráadásul ennek a gombának megvan az a képessége, hogy évtizedekig fertőzze a talajt, így ha valóban pusztítani kezd az amerikai földrészen is, annak katasztrofális következményei lehetnek.
Magyar banán
A magyar banánfogyasztás folyamatosan nő a rendszerváltás óta, évente és fejenként átlagosan 7 kilót eszünk belőle, mi több, nem csak újraexportáljuk a gyümölcsöt, de egyenesen a magyar gyümölcsexport legjelentősebb tétele a maga 53 százalékával.
A történet szomorú iróniája, hogy a Cavendish azért válhatott ennyire egyeduralkodóvá a piacon, mert egy gombafajta gyakorlatilag teljesen kipusztította az elődjét, a Gros Michelt, amely a XIX. század végén az első exportált banánfajta volt (Jamaicából szállították az Egyesült Államokba).
A kérdés most az, hogy amennyiben bekövetkezik a legrosszabb, a termelőknek sikerül-e megfelelő utódot találni a Cavendishnek. Nem kizárt, hogy jön a genetikailag módosított, és a különböző fertőzéseknek, gombáknak ellenálló banán, ha így lesz, akkor nagyobb zökkenők nélkül sikerülhet az átállás. Ha nem, akkor egy időre akár búcsút is mondhatunk kedvelt gyümölcsünknek.