HTML

Kívül

Ha elhiszed, hogy Magyarországon kívül is van élet, ha érdekel, mi történik a világban körülötted, hogyan élnek mások, akkor itt a helyed!

Friss topikok

  • Tibike15: @fran7: Én szánlak téged. Van egyáltalán olyan dolog a világon, aminek tudsz örülni ? (2011.01.03. 20:16) Mi lesz veled, Terminátor?
  • Goompah: @igazságos: Hibás az érvelésed. A MÁV vagy a BKV fejlesztése sok időbe is telt volna, a vezetők ... (2011.01.02. 13:29) Trükkös vasút nem fizet

Linkblog

2011.01.17. 06:50 Határtalan

Eltűnhet a banán a polcokról

Címkék: banán cavendish tropical race 4

Veszélyben a Cavendish-banán, amely a világ fogyasztásának 99 százalékát adja. Ha nem sikerül megoldást találni a gyümölcsöt megtámadó gombára, akár teljesen eltűnhet a fajta.

Könnyen előfordulhat, hogy pár éven belül már csak emlék lesz az a fajta banán, ami ma az egyik legolcsóbb gyümölcs a boltokban, és amit jóformán gondolkodás nélkül teszünk a kosarunkba.

Az ok egy gomba, a Tropical Race 4, amely már gyakorlatilag megsemmisítette a tajvani, a malajziai és az indonéz banánültetvényeket és már a dél- és közép-amerikai területeket fenyegeti. Ami nagyon nem mindegy az Európai Unióban (így Magyarországon sem), hiszen az itt kapható banánok döntő hányada ezekről a területekről érkezik.

Ráadásul ennek a gombának megvan az a képessége, hogy évtizedekig fertőzze a talajt, így ha valóban pusztítani kezd az amerikai földrészen is, annak katasztrofális következményei lehetnek.

Magyar banán

A magyar banánfogyasztás folyamatosan nő a rendszerváltás óta, évente és fejenként átlagosan 7 kilót eszünk belőle, mi több, nem csak újraexportáljuk a gyümölcsöt, de egyenesen a magyar gyümölcsexport legjelentősebb tétele a maga 53 százalékával.

A történet szomorú iróniája, hogy a Cavendish azért válhatott ennyire egyeduralkodóvá a piacon, mert egy gombafajta gyakorlatilag teljesen kipusztította az elődjét, a Gros Michelt, amely a XIX. század végén az első exportált banánfajta volt (Jamaicából szállították az Egyesült Államokba).

A kérdés most az, hogy amennyiben bekövetkezik a legrosszabb, a termelőknek sikerül-e megfelelő utódot találni a Cavendishnek. Nem kizárt, hogy jön a genetikailag módosított, és a különböző fertőzéseknek, gombáknak ellenálló banán, ha így lesz, akkor nagyobb zökkenők nélkül sikerülhet az átállás. Ha nem, akkor egy időre akár búcsút is mondhatunk kedvelt gyümölcsünknek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivul.blog.hu/api/trackback/id/tr142588986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása